Iroda takarítás

+36 20 331 7451 Minőségi irodatakarítás egy megbízható partnertől

Takarítási tippek

Nemcsak az évente egyszer-kétszer előforduló nagytakarításokra érdemes odafigyelni, hiszen ha folyamatosan megpróbáljuk szinten tartani a tisztaságot, akkor kevesebb energiára és időre lesz szükségünk az időszakos takarítások alkalmával.

Ezek a tippek segítenek abban,hogy hogyan tegyünk saját magunk munkáját könnyebbé, akár apró kis praktikákkal is.

Minden háztartásban legalább egy helységben van járólap és csempe, amelyek fugáiba eléggé be tudja venni magát a vízkő, a por és a penész. Ezektől a szennyeződésektől a legnehezebb megszabadulni. A járólapok fugái általában a felmosóvíz miatt szürkülnek el, mivel a fuga jó nedvszívó anyag és a felmosás közben bepiszkolódott víz könnyen bekerül a pórusokba.

A sima mosószeres tisztítás is csak épphogy segít, teljesen fehér csak akkor lesz a fuga, ha körömkefével, vagy fogkefével sikáljuk át a felületet. Az üzletekben kapható szerek is tökéletesek erre a célra (pl.:Szavó, Domestos), de ha van kisgyermek, akkor érdemes házi praktikákkal próbálkozni.

A csempe/járólap, fuga tisztítását azzal kezdjük, hogy a felületet és a fugát is áttöröljük nedves ronggyal. Majd választhatunk a különböző módok közül.

Ecet: Egy permetezőflakonból fújjunk a kezelendő felületre ecetet, ezután hagyjuk hatni 15-20 percet, majd sikáljuk át kefével.


Ecet+só+víz: Ezt a technikát akkor érdemes használni, ha a fuga nagyon elszennyeződött.1 bögre vizet, 1 bögre ecettel forraljunk fel és tegyünk bele 1 evőkanál sót. A kapott keverékkel dörzsöljük át a fugát, majd hagyjuk nagyjából egy órát hatni, majd bő vízzel mossuk le.


Mosószóda: Ez a módszer is a környezetbarát takarítási formákhoz tartozik. Az elősző technikához hasonlóan készítünk egy keveréket csak a só helyét a mosószóda veszi át. Ezt is hagyjuk állni, majd jöhet a bő vizes öblítés.


Víz+szódabikarbóna: Egy kisebb edényben krémes állagúra keverünk egy kis szódabikarbónát vízzel, majd ezt a masszát visszük fel fogkefével a fugákra, nagyjából 10 percig rajta hagyjuk, ezután pedig vizes ronggyal áttöröljük. A fuga először szürkének fog látszódni, de ahogy szárad úgy fog kifehéredni.


Szódabikarbónás tisztítás:

Akár az irodákban, akár a háztartásokban a konyha és a mosdó/fürdőszoba takarításakor elkerülhetetlennek számít a csapok és a mosogatók tisztítása. Az áruházakban kapható vízkő- és rozsdaoldószerek is nagyon hatékonyak ezek ellen (pl.: Cillit, Domestos Zero, Cif Inox), de néhány a háztartásokban megtalálható szer is tökéletesen eltávolítja a rozsdát és a vízkövet.

Fontos tudni, hogy bármelyik módszert választjuk, mindenképpen használjunk gumikesztyűt, valamint töröljük minél szárazabbra a felületet tisztítás előtt!

Rozsda eltávolítása


Alufólia: Gyűrjünk össze egy nagyobb darab alufóliát a fényes oldalával kifelé és kezdjünk hozzá a súroláshoz. Ez egy nagyon hatékony módszer, de fontos tudni, hogy szigorúan csak krómozott felületeken szabad használni, különben ellenkező hatást érhetünk el és összekarcolhatjuk a felületet.


Ecet (20%-os): Töröljük át a rozsdás területeket ecettel, hagyjuk hatni nagyjából 10-20 percig, majd egy durvább szivaccsal vagy törlőkendővel dörzsöljük le. Az ecet kiválóan alkalmas az evőeszközök tisztítására is. Áztassuk be hígítatlan 20% -os ecetbe a kanalakat, villákat és hagyjuk körülbelül 1 órát állni, majd dörzsöljük át őket.


Szénsavas üdítő, vagy szóda: Ha egy makacsabb rozsdafolttal kell megküzdenünk például a mosdón, akkor érdemes ezt kipróbálni. Gyűrjünk össze egy alufólia darabot és mártsuk bele a szódába, majd súroljuk át vele a foltot. Fólia helyett használhatunk fémből készült szivacsot is.


Vízkő eltávolítása:


Citrom: Az érintett felületeket alaposan súroljuk át citromhéjjal, vagy citromlébe mártott szivaccsal. Ha végeztünk, akkor öblítsük le és egy jó nedvszívó anyaggal töröljük szárazra.


Ecet (20%-os): Tegyünk egy szórófejes flakonba hígítatlanul ecetet, majd permetezzük az érintett részre, hagyjuk pár percet hatni, öblítsük le és törüljük szárazra.


Szódabikarbóna: Szórjunk nedves szivacsra szódabikarbónát, dörzsöljük át vele alaposan a felületet, majd mossuk le és száraz ronggyal töröljük át. Ezt a technikát alkalmazhatjuk sütőporral is.


Ecet + Só: 3 dl vizet tegyünk fel forrni 3dl ecettel. Forrás közben tegyünk bele egy kis kanálnyi sót. A kapott folyadékot hűtsük le és töltsük szórófejes flakonba, majd fújjuk a kezelendő felületre. Hagyjuk hatni 30 percet, ezután hideg vízzel öblítsük le és töröljük szárazra.


Vízkő és rozsda eltávolítása citrommal:

Az emberek többsége nagy hangsúlyt fektet a megfelelő padlóburkolat és bútor kiválasztására, legyen szó akár építkezésről, akár felújításról. Arra azonban már kevesen figyelnek oda, hogy ezeket hogyan is tartsuk sokáig ragyogóan fényesen.

Padlók tisztítása:


Ha sokáig azt szeretnénk, hogy szép legyen a padlónk, akkor szinte tilos egy vödör vízzel és egy felmosóval elintézni a takarítást!
Aki mégis ezt választja számítson arra, hogy a padlólapok megduzzadnak, megtörnek és eldeformálódnak. Laminált padló esetében pedig az illesztések mentén felhullámosodhat.
Legyen szó bármilyen padló ápolásáról, akár svédpadló, vagy laminált felület először távolítsuk el a port a tisztítandó területről. Ehhez tökéletes a porszívó is, de csak abban az esetben, ha a porszívó fején kefe is van, különben összekarcolhatjuk a padlót. Ha ezt nem tudjuk alkalmazni, akkor egy puha partvissal is nyugodtan dolgozhatunk.
Ezután, attól függően, hogy milyen padlóval van dolgunk, egy vödörbe langyos vizet engedünk és egy jól kicsavarható felmosóval mosunk fel. A vízbe a padlóhoz megfelelő szert teszünk, laminált felületek esetében például ALEX, vagy SOFIX, svédpadló esetében például PRONTO padlóápoló szert.
A takarításhoz az egyik legjobb eszköz a MOP felmosó. Ezt sokkal szárazabbra ki lehet csavarni, mint az átlag felmosókat. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a felmosónk majdnem száraz legyen!


Fa bútorok tisztítása:


Általában elegendő tiszta nem „szöszölős” ronggyal áttörölni fa bútorainkat.
Ha viszont ennél többet szeretnénk, akkor érdemes szétnézni a boltok polcain.


Például:

Pronto Por Stop: Fújjuk egy száraz antisztatikus rongyra belőle és töröljük át vele alkalmazható.


Ha csak egy-két kisebb fa bútorunk van, akkor érdemes a Pronto Wipes törlőkendőt használnunk.


Ebédlőasztalok és székek frissen tartásában tökéletes segítség lehet az Opti folyékony bútorápoló szer. A tisztítandó felületet először egy száraz kendővel töröljük le, majd egy puha rongyra öntsük a szerből és dörzsöljük át vele. Ezt addig ismételjük, amíg már látjuk, hogy nem képes többet beszívni illetve elég fényes a megtisztítani kívánt rész.

Ablak:


Az ablakok tisztása előtt alaposan mossuk át az ablakkeretet és a párkányt.
Műanyag ablakkeret és párkány esetén semmiképpen se használjunk vegyszert és ne is dörzsöljük. Egy kis langyos vízben oldjunk fel egy kicsi tisztítószert (pl.: mosogatószert), és egy puha ronggyal vagy szivaccsal mossuk át mindkettőt.
Fa keret és párkány esetén a rajta lévő szennyeződést (pl.: légypiszkot) a legkönnyebben hideg tea és hideg víz egyenlő arányú keverékével és egy puha ronggyal tudjuk eltűntetni.
Az ablaküveget tisztíthatjuk CLIN, AJAX, FROSCH vagy SZAVO ablaktisztító szerekkel és egy antisztatikus kendővel vagy papírtörlővel. Ha nem szeretnénk ezekre költeni, akkor használhatunk például hagymát és ecetet is. Ez a módszer erősen szennyezett üvegekhez is tökéletes. Vágjunk félbe egy vöröshagymát, dörzsöljük át vele a felületet, majd tiszta ecettel, egy szivacs segítségével mossuk át az egész ablakot. Ne hagyjuk, hogy rászáradjon egy papírtörlővel alaposan töröljük át az üveget. Ha fényesíteni szeretnénk rajta, akkor használhatjuk a jól bevált újságpapírt.


Redőny, reluxa:


Mielőtt bármihez is hozzáfognánk, portalanítsuk le a felületet. Ezt végezhetjük kisebb söprűvel, puha sörtéjű kefével, ecsettel vagy akár a porszívó kefés végével is. Műanyag redőnynél és reluxánál töröljük át nedves szivaccsal vagy puha kendővel itt is használhatunk sima langyos mosogatószeres vizet. Az üzletekben kapható SPLENDOUR - Műanyag nyílászáró, ablakpárkány tisztító szer is tökéletes a tisztításhoz. Végezetül töröljük az egészet szárazra. A törlést mindig vízszintes irányba végezzük.
Fa felületnél ugyanezt az eljárást tudjuk alkalmazni csak a mosogatószeres vizet, cseréljük le az ablakpárkánynál már említett tea-víz keverékére. Ha készen vagyunk, addig ne húzzuk fel sem a redőnyt sem a reluxát, amíg teljesen meg nem szárad.

Az ablakok tisztításakor érdemes egyszerre a függönyt is kitisztítani. Ha nagyon elszíneződött, befeketedett akkor praktikus egy éjszakára VANISH –be áztatni (fehér vagy színes) és másnap a megfelelő hőfokon kimosni. Ha a fehér függönyök még nem túl régiek és nincs otthon VANISH tehetünk a mosószerbe egy kis szódabikarbónát a mosásnál. Ha erősebb a szennyeződés, akkor a szódabikarbónát oldjuk fel vízben és ebbe áztassuk egy éjszakát, majd mossuk ki. Ha nincs szódabikarbónánk, akkor helyettesíthetjük sütőporral is.
A mosógépbe szépen összehajtva tegyük, akkor nem kell utána a vasalással bíbelődnünk. A mosás után még nedvesen akasszuk vissza a helyére így hamar ki fog simulni az anyag.


A konyhai felszerelésekre és a háztartási gépekre rengeteg vegyszer alkalmas manapság (pl.: CIF, MR. MUSCLE, Ajax Kitchen, Cillit Bang), de mielőtt belevetnénk magunkat az áruházak kínálataiba érdemes otthon is körülnézni.

Mikrohullámú sütő tisztítása:


Tegyünk egy kerámia tálba körülbelül 3 deciliter vizet és rakjunk bele egy fél citromot. Tegyük a mikróba és forraljuk fel! Ha kész és nem makacs szennyeződésekkel van dolgunk, akkor egy sima papírtörlővel töröljük át. Ugyanezt a műveletet elvégezhetjük szódabikarbónával is. A vízben oldjunk fel 4 teáskanálnyit, forraljuk fel és töröljük ki a sütőt. Mindkét módszer tisztít és fertőtlenít is, a citrom még kellemes illatot is kölcsönöz a konyhába.
Ha makacs szennyeződéssel van dolgunk, akkor 2 deciliter víz, 1 deciliter 10%-os ecet és 1 teáskanálnyi szódabikarbóna keverékét forraljuk fel, majd töröljük át száraz kendővel.


Tűzhelyek tisztítása:


Gáztűzhely:


Érdemes a tűzhelyet alufóliával letakarni, ha olyan dolgot csinálunk, ami fröcsöghet, vagy bármilyen más „balesett” történhet. Természetesen a rózsáknál kivágjuk a fóliát, amikor készen vagyunk, akkor csak kidobjuk. Így könnyen megóvhatjuk a szennyeződésektől a nehezen hozzáférhető helyeket is. Ha nem ezt a módszert alkalmazzuk, akkor a zsíros, olajos szennyeződésekre alkalmazhatunk hideg zsíroldót is. Pl.: Well Done, CIF Konyhai Zsíroldó. Ha nem a „letakarós” módszer választjuk, akkor mossuk át a tűzhelyet egy kis langyos vízzel, hogy a szennyeződések nagy részét valamennyire eltűntessük, majd keverjünk el sót annyi ecettel, hogy sűrű masszát kapjunk. Ezután ezzel a keverékkel dörzsöljük át a felületet, ha kész, akkor pedig egy langyos ronggyal töröljük át.

Kerámialapos tűzhely:


A kerámialapos tűzhellyel nagyon óvatosan kell bánni, mert könnyen megkarcolódhat. Az odaégett szennyeződéseket csak az erre a célra kifejlesztett speciális eszközzel szabad vakarni. Azt is csak, úgy ha teljesen ráfektetjük a felületre a pengét, mert különben ez is csak kárt okozhat. A tisztítószerekkel is óvatosan kell bánni, csak a kifejezetten erre a célra kifejlesztett szereket használjuk. Pl.: Electrolux kerámialap tisztító folyadék, Well Done Kerámialap Tisztító folyadék. Ha maradunk a hagyományos tisztítás vonalán, akkor melegítsük fel langyosra a tűzhelyet, majd dörzsöljük át egy félbe vágott citrommal, hagyjuk hatni 10 percig és töröljük le nedves szivaccsal. A felesleges vizet itassuk fel papírtörlővel.

Sütő tisztítása:


Sütésnél is érdemes a sütőrácsra alufóliát tenni, hogy a lefröccsenő zsír ne a sütő aljára égjen, vagy tegyünk be plusz egy tepsit a sütő aljára. A kevésbé makacs szennyeződéseket könnyen el tudjuk távolítani, ha a kedvenc mosogatószerünkhöz 3-4 evőkanál ecetet adunk. Rázzuk össze és már használhatjuk is. Ha szeretnénk eltűntetni az ecet szúrós szagát, akkor tegyünk be egy pohár citromlevet, vagy 1 citromot félbevágva a langyos sütőbe és pár óra múlva nyoma sem lesz a rossz szagoknak.
Makacs szennyeződéseknél először fel kell lazítanunk a zsírt csak, utána tudjuk rendesen kitisztítani a sütőt. Egy pohár almaecetet keverjünk el 2 evőkanál cukorra, ezt a keveréket vigyük fel a felületre, amíg még a sütő meleg és hagyjuk rajta körülbelül 1-1,5 órát. Ezután az odaégett zsír-olajfoltokat is könnyedén el tudjuk távolítani. A tisztításkor ne feledjük el a sütőrácsot sem, használhatunk hozzá hideg zsíroldót is , de beszórhatjuk szódabikarbónával is amelyre ecetet spriccelünk. Hagyjuk egy kicsit pezsegni aztán óvatosan átdörzsöljük. Ha elsőre nem jön le minden, akkor ismételjük meg az eljárást.


Kerámialapos tűzhely tisztítása citrommal:Hűtőszekrény:


Első lépésként húzzuk ki a hűtőt, majd pakoljunk ki mindent belőle, az esetleges lejárt termékeket dobjuk ki. A mélyhűtő leengedésének ideje alatt kipakolt élelmiszert tegyük hűtőtáskába. Szedjük ki a rácsokat, az üveglapokat és a zöldségtároló fiókokat. A hűtőt és a fiókokat, ecetes ronggyal töröljük át ezzel megelőzhetőek a kellemetlen szagok és a penészedés is. Az üveglapokat egy nedves ronggyal töröljük át, de használhatunk kifejezetten üvegtisztító folyadékot is. ( CLIN, AJAX) A hűtő belsejében található vályúból és az ajtó tömítő gumijából fogkefével tudjuk a legjobban eltávolítani a szennyeződéseket. Ha végeztünk egy száraz ronggyal vagy papírtörlővel töröljük teljesen szárazra a készüléket. Csak teljesen szárazra törölt hűtőt szabad visszakapcsolni különben a belső falakon pára képződik, ami jegesedéshez vezethet. Nem muszáj ragaszkodnunk a házi praktikákhoz használhatunk kifejezetten hűtőtakarításhoz való szereket is pl. : WEll DONE-KITHCEN CLEANER; DR. BECKMANN- HŰTŐSZEKRÉNY TISZTÍTÓ)

Tökéletes a takarításhoz a szódabikarbóna is. Langyos vízzel átitatott szivacsra tegyünk belőle és ezzel törölgessük át a hűtőt. A hűtőben uralkodó kellemetlen szagok eltűntetésére is rendkívül jó.
A kellemetlen szagok elűzésére a citrom is jó megoldás lehet. Tegyünk egy félbevágott citromot a hűtő középső rácsára és pár óra elteltével nyoma sem lesz a szagoknak.

Azért, hogy ne növeljük a készülék áramfelhasználását minden félévben legalább egyszer a hűtő hátulján lévő csőkígyót is tisztítsuk meg, a legjobb mód erre, ha leporszívózzuk róla a port.

Hosszabb távollét esetén érdemes teljesen kihúzni, kipakolni a hűtőt és az ajtaját résnyire nyitva hagyni, így elkerülhető a penészesedés.


Vízforraló tisztítása:


A vízforralót is tisztíthatjuk ecettel, de utána többször kell forralni, hogy eltűnjön az ecet kellemetlen szaga. A citromsav ilyen szempontból jobb megoldásnak bizonyul. Forraljunk fel fél liter vizet adjunk hozzá kb. 25 gramm citromsavat, hagyjuk ázni nagyjából negyed órát, majd öntsük ki és többször öblítsük át a készüléket mielőtt újra használnánk.


Kávéfőző tisztítása:


A kávéfőzőben lerakodott vízkő ellen szintén hatásos az ecet vagy a citromsav. Kotyogós kávéfőzőnél tegyünk egy kanál citromsavat vagy fél deci 20 % -os ecetet a víztartályba majd kávé nélkül főzzük le. Az ecet szagát még 2-3 tisztavizes főzéssel el tudjuk tűntetni.
Az elektromos kávéfőző gyors elvízkövesedését tisztított csapvízzel vagy palackos vízzel tudjuk megelőzni. Ha mégis megtörtént, akkor használjunk citromsavat. Az ecet nem ajánlott, mert a műanyagból nehezebben tűnik el a szag és az íz is. Töltsünk a víztartályba langyos vizet, amelyben már feloldottunk egy kanál citromsavat. A szűrőtartót vegyük le és engedjük át a folyadék egy részét a készüléken egy elég nagy edénybe, majd hagyjuk állni nagyjából 15 percig, aztán a folyadék másik felével is végezzük el ezt. Ezután, még kétszer teljesen tisztavízzel öblítsük át a kávéfőzőt, hogy a citromsav utolsó maradványai is teljesen távozzanak a készülékből.

Még a legféltettebb szőnyegeket, kárpitokat sem kerülik el a szennyeződések. Ha nem szeretnénk drága szőnyegtisztítókat beszerezni, vagy szakemberre (makacsabb foltoknál ajánlott) bízni rögtön a tisztítást, akkor mi magunk is el tudjuk tűntetni a kisebb foltokat.

Mielőtt bármihez is hozzá fognánk, alaposan porszívózzuk, vagy poroljuk ki alaposan a szőnyeget!

A legtöbb apró foltot egyszerűen el tudjuk tűntetni ecettel. Öntsünk egy kicsit langyos vízbe és dörzsöljük át vele a foltot, majd hagyjuk megszáradni. Az ecetes vízzel a szőnyeg színét és újszerűségét is meg lehet óvni.
Természetesen próbálkozhatunk az üzletekben kapható folt eltávolítókkal is, ilyen például a Komfort Szőnyegtisztító vagy a Vanish Oxi Action kézi szőnyegtisztító.

A tea is nagyon jó szőnyegtisztító. Az enyhén poros, dohos szőnyegeket spricceljük be erősre főzött zöld teával. Várjunk körülbelül 15 – 20 percet majd alaposan porszívózzuk ki.

A kávé vagy tea foltot el tudjuk távolítani sörrel is. Öntsünk belőle a felületre és óvatosan dörzsöljük be, folt hamarosan el fog tűnni. Ha mégis maradna egy kis nyom, akkor ismételjük meg a folyamatot.
A szőnyegek egy idő után magukba szívják a kellemetlen szagokat, hiába szellőztetünk. Ezt szódabikarbónával el tudjuk tűntetni. Szórjunk bőven, de egyenletesen a szőnyegre, dörzsöljük be a szálak közé, majd egy kis idő elteltével (20-30 perc) porszívózzuk fel alaposan.

Ülőgarnitúrák, ágyak kárpitjainak tisztítására is alkalmas a Vanish Oxi Action. Megpróbálhatjuk kiszedni a foltokat sós-vizes ruhával is. Dörzsöljük át vele a kárpitot, ha teljesen megszáradt, akkor porszívózzuk ki a felesleges sót.

Ha bármilyen zsírfolt került a kárpitra szórjunk rá hintőport, hagyjuk legalább 6 órát állni, hogy a hintőpor magába tudja szívni a zsírt, majd porszívózzuk ki. Hintőpor helyett használhatunk szódabikarbónát is.